Maak een lichtplan

Goede verlichting in je huis is belangrijk. Het bepaalt de sfeer en de uitstraling van je kamer. En daarnaast kan licht ook heel functioneel zijn. Denk aan een leeslamp.
Waaruit bestaat een lichtplan
– Allereerst zorg je voor voldoende licht in de kamer. Dat noemen we de basisverlichting. Dit licht is niet opvallend. Het is eigenlijk net daglicht, maar dan binnen.
– Daarnaast is het prettig om op bepaalde plekken functioneel licht te hebben. Bijvoorbeeld boven de eettafel of bij een lekkere leesstoel. Het is fijn als je dit licht kunt dimmen.
– Als je de aandacht wilt vestigen op een bepaald voorwerp of een deel van de kamer, dan gebruik je accentlicht. Bijvoorbeeld een spotje.
– Met decoratieve verlichting creëer je sfeer. Het gaat niet om de lichtopbrengst, maar om het mooie effect. Bijvoorbeeld omdat de lamp heel mooi is. Maar ook het licht van kaarsen is een vorm van decoratieve verlichting.
Door met deze vormen van verlichting te spelen, kom je tot een mooi lichtplan. Toch is het niet zo makkelijk als het lijkt. Vind je het lastig. Zoek dan op internet naar voorbeelden. Of vraag advies bij een goede interieurwinkel.